.


Klassieke woonkeuken als middelpunt


Wellicht dat u The Windsor Bathroom Company kent als importeur van badkamersanitair, badkamermeubilair en badka-meraccessoires uit het Victoriaanse tijdperk. Tegenwoordig is de klassieke woonkeuken mede onderdeel van de corebusi-ness. In Leeuwarden kunt u terecht voor met de hand afgewerkte keuken en badkamer. Beide van hoge kwaliteit en dus een lange levensduur.

‘We werken niet met pasplinten of met maatstukjes, die zijn bij ons uit den boze’
Volgens Lammert van der Vegt, oprichter en directeur-eigenaar van de The House of Windsor, is een keuken een beleving. Een ruimte die niet alleen praktisch is ingericht, maar ook aansluit op de sfeer en stijl van een woning: “Wanneer je de ruimte op de andere elementen van een woning laat aansluiten,” zo zegt Lammert, “ontstaat er symmetrie. Dat oogt rustiger en fraaier. Doordat we niet gebonden zijn aan standaardmaten, kunnen we een keuken in alle passende stijlen vervaardigen. We werken niet met pas-plinten of met maatstukjes. Die zijn bij ons uit den boze. Ons gereedschap is vrij primitief. We gebruiken dan ook geen geperst hout of plaatmateriaal, maar alleen het beste van de berk en de eik.

”UITERST HANDIG”

The House of Windsor is een van de weinige keukenzaken die massief berken- en eikenhout toepast in het vervaardigen van badkamers en keukens. Ook de binnenkant ervan. Volgens Lammert heeft berkenhout als voordeel dat het vrijwel ongevoelig is voor invloeden van buitenaf. Berkenhout is krimploos en neemt geen vocht op. In een keuken ui-terst handig. Bovendien gaat de houtsoort lang mee, want het heeft een fijne structuur. Wanneer de keuken exact op maat is gemaakt, wordt hij geschilderd. Dat gebeurt doorgaans met de kwast, zodat de streek mooi zichtbaar blijft. Het schilderen gebeurt in het eigen atelier in Hee-renveen. Overigens kan de keuken ook in andere houtsoorten worden gemaakt, zoals eikenhout. “Berk leent zich uitstekend tot bewerking van moeilijkere taken, zoals het buigen van hout”, aldus Lammert. “Ei-kenhout kan op een mooie manier worden verouderd”

”SPECIALISTISCHE VOORLICHTING”

De aanloop van het huidige bedrijf was een uit de hand gelopen hobby van Lammert. Op vakantie in Engeland zag hij badkuipen op pootjes en een paar gebruikte kranen in een romantisch Engelse stijl. Binnen een week was de hele voorraad verkocht. Een jaar later was The Windsor Bathroom Com-pany geboren: een Nederlands bedrijf met een Engelse naam, maar met een leeuwtje in het logo. Inmiddels is het bedrijf flink uitgebreid en een begrip in badkamer- en keukenland. Zo is The House of Windsor een Aga Experience Center. Dat betekent dat u er niet alleen terecht kunt voor een aangesloten traditionele Aga Cooker, u krijgt er ook specialistische voorlichting. ‘

VERRASSEND DESIGN

Binnenkort mag The House of Windsor zich ook een Boretti Gallery noemen. Alleen geselecteerde dealers mogen koken op de Boretti Imperatore. Een nieuw fornuis dat door zijn stoere uiterlijk wel wat weg heeft van een Viking. De Imperatore fornuizen hebben een verrassend design, vernieu-wende koelwanden en naast de beroemde Fry-Top ook vier tot zes branders. “Boretti heeft een breed assortiment. De meeste mensen kennen het merk alleen van het fornuis, maar wij voeren ook kranen, wasemkappen, koelkasten en vriezers van Boretti.”

WOONKEUKEN MET EEN BARRETJE

Alle keukens van het bedrijf worden in eigen beheer gemaakt. Omdat The House of Windsor niet is aangewezen op standaardmaten, kan het niet alleen op maat gemaakte keukens en badkamers vervaardigen. U kunt er net zo goed terecht voor inloopkasten, bibliotheken, kamers-en-suite en zelfs kaptafels en salontafel. The House of Windsor heeft onlangs twaalf van veertien deuren in een grachtenpand nagemaakt van massief verouderd eiken. Ook de natuurstenen werk- en aanrechtbladen worden in eigen beheer vervaardigd. Zoals de marmeren en Belgisch hardstenen bladen, maar ook bladen met het minder bekende Caesar-stone, een gegoten composiet met kunsthars. Krassen kunnen heel eenvoudig met een doekje worden afgenomen.

ORIGINELE, ENGELSE SPOELBAKKEN

Hoewel veel stijlen bij The House of Windsor mogelijk zijn, is het bedrijf niet trendgevoelig. Kernactiviteit blijft de massief houten klassieke woonkeuken, uitgebreid met bijvoorbeeld een met de hand gemaakt barretje, een wijnrekje of de duurzame, origineel Engelse spoelbakken van Shaws of Darwin. Eventueel wordt de keuken afgewerkt met een wand van Friese witjes die lokaal worden vervaardigd. Ook fraaie keukenaccessoires zoals een berkenhouten broodbak met uitgesneden profielen zijn mogelijk.

DE WERKENDE KEUKEN

Ooit begonnen met het bouwen van een keukentje, toont Lammert naast verschillende materialen en mogelijkheden drie compleet ingerichte en werkende keukens. Bovendien heeft het bedrijf een geselecteerd dealernetwerk én een groot netwerk aan vakmensen om een compleet werkende keuken te kunnen leveren: “We betegelen, we leggen vloeren, we sluiten alles aan en we zorgen voor elektriciteit. Zodat ook het licht in het wijnrekje meteen brandt als wij vertrokken zijn.”

.